Ook op de Amsterdamse beurs is sprake van een voorzichtige kerstrally. Althans, bij de hoofdfondsen uit de AEX-Index. Intussen ziet het er somber uit voor de olieprijs.

De beurs in Amsterdam is dinsdag hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de winsten van de voorgaande handelsdagen. Ook elders in Europa lieten de beurzen stijgingen zien.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent hoger op 424,42 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 630,52 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden winsten op de koersenborden tot 0,5 procent.

In de MidKap ging diervoederbedrijf Nutreco 5 procent omlaag. Het Amerikaanse Cargill maakte bekend zich terug te trekken uit de overnamestrijd rond het bedrijf. Daarmee ligt volgens analisten de weg vrijwel open voor een overname van Nutreco door handelsconglomeraat SHV.

Unilever in de plus

Unilever stond 1,3 procent in de plus. Het bedrijf neemt de zeepmerken Camay en Zest over van het Amerikaanse Procter & Gamble. Er werden geen financiële details vermeld.

De producent van technisch textiel TenCate noteerde 1,1 procent hoger. Het bedrijf heeft een langjarige leveringsovereenkomst gesloten met de Amerikaanse fabrikant van eenmotorige propellorvliegtuigen Kestrel Aircraft.

DSM kondigde aan zijn onderdeel Euroresins te verkopen aan Cathay Investments. Het aandeel DSM steeg 0,7 procent.

Shell won 0,8 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is negatiever geworden over het olieconcern vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Ook het Britse BP (plus 0,8 procent) en het Franse Total (plus 0,5 procent) kregen een negatief vooruitzicht van S&P.

Saudi-Arabië: geen actie bij prijs 20 dollar per vat

Zelfs bij een daling van de olieprijzen naar 20 dollar per vat zal de OPEC zijn productie niet verlagen. Dat heeft de Saudische olieminister Ali Al-Naimi gezegd in een interview, waaruit de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag citeerde. Saudi-Arabië is de grootste machtsfactor binnen het oliekartel.

"Het is niet in het belang van de OPEC-producenten om hun productie te verlagen, ongeacht de prijs", zei Al-Naimi tegen het nieuwsblad Middle East Economic Survey. ,,Of de prijs nu daalt naar 20, 40, 50 of 60 dollar, het is irrelevant.'' De minister sloot niet uit dat een prijsniveau van 100 dollar per vat (van 159 liter) nooit meer zal worden gehaald.

De prijs van een vat Brentolie zakte met 2 procent naar 60,15 dollar. Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 55,35 dollar per vat. De euro werd voor 1,2250 dollar verhandeld, tegen 1,2259 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Lees ook op Z24 het artikel: 'olie gaat dezelfde weg als turf' van Patrick Beijersbergen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl